Att shoppa på nätet är smidigt och du kan spara mycket pengar eftersom priserna ofta är lägre. Men många är fortfarande skeptiska till e-handel och tycker det känns otryggt att handla med kort på nätet. Här får du därför lite tips och råd för hur du ska tänka och agera. Genom detta kan du känna dig tryggare när du handlar via nätet.

  • Kolla upp företaget – finns det trovärdiga kontaktuppgifter. Googla också företaget för att se om det finns omdömen om dem på nätet.
  • Läs köpvillkoren – tillkommer det extra avgifter och fraktkostnader. Hur är det med returer, får du själv stå för dessa.
  • Kontroller att summorna stämmer när du lagt en beställning
  • Använd endast ditt kort när du handlar något. Skicka aldrig kortuppgifter via mail.
  • Kolla om det finns något trygghetsmärke på sidan, t ex ”Trygg e-handel”. Detta visar att webbshopen är certifierad för e-handel och måste följa vissa regler.

Utländska nätbutiker

Var försiktig när du handlar från utländska webbshoppar. Är e-handelns säte i ett EU-land så kan du känna dig ganska säker på priser och totalsumma. Moms ska vanligen vara med i priset och den betalas i landet du handlar från. Handeln inom EU är befriad från tull, men i vissa fall måste varor anmälas till tullen. Det rör sig om tobak, vapen, alkohol mm. Om du handlar från icke EU-länder måste du däremot betala tull och moms. Ibland kan varorna slinka igenom ändå, men du måste vara beredd på att det blir ett rejält påslag om du fastnar i tullens kontroll.

Ibland finns det webbshopar som ser svenska ut, men när man läser på sidorna och produkttexterna så ser man att de är mycket dåligt översatta. När ett företag rullar ut shoppar i många olika länder och använder automatöversättning så känns det inte seriöst ut i mina ögon. Jag undviker alltid dessa nätbutiker, det finns så många bra svenska att det fungerar bra ändå.

Nu gäller det bara att vänta tills jag får min skatteåterbäring 2020, så att jag kan shoppa lite till.

Kommentarer är stängda.